سخن روز /
در اولین گردهمایی تخصصی مدیران و عوامل اجرایی پروژه‌های ایجاد و استقرار نظام‌های بهره‌برداری طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور تأکید شد
افزایش اهمیت نظام بهره‌برداری برای جهادکشاورزی
1398/05/28
اولین گردهمایی تخصصی مدیران و عوامل اجرایی پروژه‌های ایجاد و استقرار نظام‌های بهره‌برداری طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور در حالی برگزار شد که کارشناسان و مسئولان بر اهمیت نظام بهره‎برداری برای جهاد کشاورزی تأکید کردند. همچنین با اشاره به تجارب موفق برخی تعاونی‌های تولید در استان‌ها، بر همکاری سازمان تعاون روستایی و مجری در طرح تأکید شد.
* مدیریت موفق آب از سوی شش تعاونی تولید در گلستان
دکتر محمدرضا رزاقی، مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاون روستایی نیز در این گردهمایی با اشاره به عملکرد این اتحادیه گفت: 1400 تعاونی تولید روستایی ذیل 68 اتحادیه استانی و شهرستانی در کل کشور درحال فعالیت هستند که در حدود 3.5میلیون هکتار از اراضی کشاورزی را تحت پوشش دارند.
رزاقی افزود:‌ از این میزان 9درصد اراضی به‌صورت دیم و 30درصد اراضی به‌صورت آبی، کشت می‌شوند.
او با بیان اینکه 72درصد شهرستان‌های کشور، تعاونی تولید دارند، گفت:‌ 6400 روستا و 311 شهرستان در کل کشور، دارای تعاونی تولید روستایی هستند.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاون روستایی با تأکید بر ضرورت پیگیری رویکرد مشارکتی آب، به یک نمونه موفق از مدیریت آب از سد گلستان توسط شش تعاونی تولید روستایی در استان گلستان اشاره کرد.
 
* همکاری سازمان تعاون روستایی و مجری در طرح
مهندس محرم نوروزی، معاون امور اجتماعی و نظام بهره‌برداری مجری طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور نیز با اشاره‌ای به پیشینه این طرح گفت:‌ وجود زیرساخت‌‌های بالادست از جمله اجرای کامل 20 سد با حجم بیش از 5 میلیارد مترمکعب و نیز وجود بیش از 35 سد در حال اجرا در غرب کشور در راستای اجرای این طرح، لزوم تسریع در احداث و راه‌‌اندازی تأسیسات شبکههای فرعی در اراضی پایاب این سدها را ضروری می‌کرد.
او با بیان اهمیت ایجاد امنیت در مرزها با حفظ جمعیت بومی، افزود: با اجرای این طرح‌‌ها حدود 70 درصد از آب‌های خروجی استحصال و آب مورد نیاز کشاورزی بیش از 227 هزار هکتار از اراضی واقع در مناطق غرب و شمال‌غرب کشور تأمین، و بالغ بر 110هزار نفر اشتغال مستقیم ایجاد می‌‌شود. این امر موجب بازگشت جمعیت بومی به مناطق محروم و ایجاد امنیت پایدار و صیانت مؤثر از مرزهای غرب و شمال‌‌غرب کشور خواهد شد.
مهندس نوروزی تصریح کرد: تأمین آب اراضی کشاورزی برای اراضی و مزارع واقع در محدوده طرح؛ اشتغال‌زایی، جلوگیری از مهاجرت، تثبیت جمعیت و حفظ امنیت مرزهای کشور از طریق توسعه کشاورزی و ایجاد صنایع جانبی وابسته در گستره طرح؛ بهره‌گیری بهینه و صیانتی از منابع آب و خاک کشور، افزایش بهره‌وری در استفاده از آب کشاورزی با اجرای روش‌‌های نوین آبیاری؛ افزایش خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی و تأمین امنیت غذایی کشور، رشد و رونق اقتصادی در بخش کشاورزی و افزایش درآمد کشاورزان؛ ایجاد نظام‌‌های بهره‌‌برداری با استفاده از ظرفیت تعاونی‌‌ها و تشکل‌‌ها در جهت پایدار‌‌سازی و افزایش بهره‌‌وری در صنایع کشاورزی؛ تکمیل طرح در بازه زمانی چهارساله؛ تکمیل طرح با بودجه‌‌ای معادل 5000 میلیارد تومان؛ رعایت استانداردهای کیفی در ساخت، تولید و نصب اقلام و تجهیزات طرح و توجه ویژه به الزامات و نیازمندی ذی‌‌نفعان طرح و رعایت حداکثری تغییرات درخواستی آنان، از جمله اهداف کلان این طرح به شمار می‌رود.
او با اشاره به رویکردها و سیاست‌های اجتماعی طرح، افزود:‌ ایجاد، توسعه و توانمندسازی تشکل‌های بهره‌برداری به‌منظور تحویل شبکه‌ و تحویل حجمی آب توسط سازمان‌های جهاد کشاورزی با همکاری سازمان مرکزی تعاون روستایی و پشتیبانی مجری طرح، توجه جدی و دقیق به مرزهای اجتماعی و نظام‌های بهره‌برداری و تشکیل تشکل‌ها، جلب مشارکت کشاورزان و بهره‌برداران در فرایند اجرایی و استقرار نظام‌های بهره‌برداری، همسویی سیاست‌ها و رویکردهای تمام عوامل ذیربط طرح و همچنین آموزش بهره‌برداران و توانمندسازی آنان از سیاست‌هایی است که در بخش اجتماعی طرح به دنبال آن هستیم.
مهندس نوروزی با اشاره به وظایف مجری طرح در حوزه نظام بهره‌برداری، تصریح کرد: پشتیبانی در چارچوب طرح، کارفرمایی نسبت به پیمانکاران و مشاورین بر اساس شرح خدمات مربوطه و همچنین همکاری در چارچوب ماتریس مسئولیت‌های دستگاه‌های ذیربط و ذینفعان از جمله وظایف مجری در حوزه نظام‌ بهره‌برداری است. در مقابل، سازمان مرکزی تعاون روستایی، وظایف هدایتی، وظایف حمایتی و همچنین وظایف نظارتی و مراقبت را در قالب وظایف حاکمیتی برعهده دارد.
در ادامه این برنامه مهندس سیامک جلیلوند، مدیر ملی پروژه ایجاد و استقرار نظام‌های بهره‌برداری طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور بر اهمیت آموزش تسهیلگران در راستای ایجاد و استقرار نظام‌های بهره‌برداری در این طرح تأکید کرد. همچنین دو کارشناس ارشد این طرح نسبت به ارائه توضیحاتی پیرامون فرایندهای اجرایی، سند مدیریت، شرح وظایف عوامل اجرایی و فرایندهای گزارش‌گیری و اصول و روش‌های تسهیلگری اقدام کردند.
* ضرورت احیای شورای ماده 11 در آذربایجان غربی
در اولین گردهمایی تخصصی مدیران و عوامل اجرایی پروژه‌های ایجاد و استقرار نظام‌های بهره‌برداری طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور مسئولان استان آذربایجان غربی در سخنانی خواستار احیای شورای ماده 11 در این استان به‌منظور افزایش توان مذاکره برای حقابه کشاورزان شدند.
مهندس شهریار حیدری، مدیر تعاون روستایی استان آذربایجان غربی در این گردهمایی گفت: پروژه‌های ایجاد و استقرار نظام‌های بهره‌برداری طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور برای استان برکت داشته و سبب شده است ارتباط خوبی بین این سازمان و مدیریت منطقه‌ای آب برقرار شود و در کنار آن توانسته‌ایم ارتباطات خود را با سازمان مرکزی تعاون روستایی تقویت کنیم و کارگروه‌های تخصصی در این زمینه با عضویت فرماندار ارومیه به‌عنوان رئیس کارگروه، مدیر جهاد کشاورزی استان و دیگر اعضا، به دبیری سازمان تعاون روستایی آذربایجان غربی، برگزار کنیم.
او همچنین با تأکید بر اینکه ظرفیت‌های خوبی برای افزایش توان و قدرت تعاون روستایی وجود دارد، افزود: شورای ماده‎ 11 که ریاست آن برعهده استاندار استان آذربایجان غربی است و سازمان جهاد کشاورزی استان و همچنین مدیریت تعاون روستایی نیز در آن عضویت دارند، ظرفیت درخور توجهی است که باید در راستای احیای آن گام برداریم و بتوانیم در تعیین حقابه کشاورزان، اثرگذار باشیم. به گفته او، سازمان مرکزی تعاون روستایی می‌تواند با صدور آیین‌نامه‌ای نسبت به احیای این شورا، اقدام کند.
این مقام مسئول افزود: این طرح حدود 50درصد اراضی این استان که حدود 40هزار هکتار است را تحت پوشش سیستم‌های آبیاری تحت فشار و مکانیزه قرار می‌گیرد و به نوعی آبی می‌شود که اثر قابل توجهی در افزایش رونق اقتصاد کشاورزی در استان می‌گذارد.
مهندس حیدری ادامه داد: در یکی دو سال اخیر، علاوه بر افزایش تعاونی‌های تولید روستایی، توانستیم به کمک دفتر نظام‌های بهره‌برداری، اولین شرکت سهامی زراعی را پس از انقلاب اسلامی در ارومیه، ایجاد کنیم.
او خطاب به تسهیلگرانی که برای آموزش و رفع اشکالات گرد هم آمده بودند، تأکید کرد که باید راه را برای همکاری و مشارکت کشاورزان با در این طرح، هموار کنند و به همین دلیل هم نسبت به عملکرد خود هشیار عمل کنند.
 
* افزایش اهمیت نظام بهره‌برداری برای جهادکشاورزی
دکتر علیرضا مهرین‌فر، معاون نظام بهره‌برداری تعاون روستایی استان آذربایجان غربی در این گردهمایی با بیان اینکه فرآیند تکمیل نظام‌های بهره‌برداری موجود، تشکیل و استقرار نظام‌های بهره‌برداری جدید و آموزش و توانمندسازی آنها در رآس کار برنامه‌های دفتر نظام‌های بهره‌برداری قرار گرفته است، گفت: اولین‌بار است که در کشور شاهد هستیم تا این اندازه دفتر نظام‌های بهره‌برداری وارد گود تخصصی آموزش و توانمندسازی و فرآیندهای استقرار و تکمیل شده است. با پروژه‌های عظیمی که در حال حاضر در کشور در جریان است از جمله پروژه‌های فنی آبیاری با سیستم‌های نوین به نظر می‌رسد اهمیت نظام‌های بهره‌برداری برای وزارت جهاد کشاورزی بیشتر شده است.
دکتر مهرین‌فر اعلام کرد در پایان این دوره دوروزه گواهی آموزشی برای تسهیلگران صادر می‌شود. او همچنین از تلاش‌های کارشناسان دفتر نظام بهره‌برداری و حمایت‌های سازمان مرکزی تعاون روستایی به‌ویژه دکتر شیرزاد، رئیس هیئت رئیسه این سازمان تقدیر کرد.
* برگزاری جلسه تسهیل‌گری مسائل و چالش‌های پیش روی طرح
در دومین روز از اولین گردهمایی تخصصی مدیران و عوامل اجرایی پروژه‌های ایجاد و استقرار نظام‌های بهره‌برداری طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور، یک جلسه تسهیل‌گری با موضوع مسائل و چالش‌های پروژه از دیدگاه دست‌اندرکاران برگزار شد. در این جلسه شرکت‌کنندگان ضمن آشنایی با مفاهیم اولیه تسهیل‌گری، اطلاعات، دانش و دیدگاه‌های خود در مورد ریسک‌ها و موانع طرح را به‌منظور ارائه راهکارهای ابتکاری جمع‌بندی کرده و در اختیار تصمیم‌گیران پروژه قرار دادند. همچنین دراین جلسه اصول و دیگاه مجری طرح در مورد تسهیل‌گری طرح بیان شد.
مدیران و تسهیلگران و ناظران شش استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، کردستان، کرمانشاه و ایلام از مخاطبان هدف این جلسه تسهیلگری بودند.


تعداد مشاهده خبر479 بار
تصاویر مرتبط


    RatingTitle
    :0 :0
    مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

    ارسال نظرات
    نام
    آدرس پست الکترونیکی شما
    شماره تلفن
    توضیحات
    خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
    کد امنیت
    Powered by DorsaPortal