سخن روز /
اجرای پروژه ، ایجاد ، استقرار و توانمندسازی نظام های بهره برداری در حوزه عملیاتی پروژه های طرح آبیاری دشت سیستان
1399/10/15


 
 به گزارش پات جناب مهندس زارع مدیرکل دفتر نظام های بهره برداری تعاون روستایی ایران ،اصلاح ساختار و بهینه سازی نظام بهره برداری کشاورزی به عنوان نرم افزار تولید و هم چنین، استمرار نظام بهره برداری مطلوب، کارآمد و سازگار با شرایط اجتماعی، اقتصادی، اکولوژیکی، فرهنگی زیست محیطی هر منطقه، مهم ترین تغییر بنیادی دانستند که می تواند فرصت های مناسب را برای گذر از کشاورزی سنتی به کشاورزی توسعه یافته، پایدار و سودآور در اختیار بهره برداران قرار دهد.

زارع قنات نوی در ادامه افزودند: نظام های بهره برداری در بخش کشاورزی شامل مجموعه اقدامات، سیاست ها و عملیاتی است که با هدف بهره برداری بهینه از منابع پایه به ویزه (آب و خاک) از طریق توسعه نهادها و اشکال گوناگون مدیریتی صورت می گیرند. به عبارت دیگر نظام های بهره برداری، الگوها و مدل های مدیریت عرصه های تولید کشاورزی می باشند که بر اساس شرایط و ویژگی های فنی، اجتماعی، قانونی و غیره شکل گرفته و توسعه می یابند.

در طی دهه های اخیر انواع گوناگونی از نظام های مدرن مانند تعاونی های تولید روستایی، کشت و صنعت، شرکت های سهامی زراعی با اهدافی چون مدیریت زنجیره های ارزش و تامین، افزایش بهره وری، بهبود کارآیی اقتصادی، افزایش توان رقابتی و هم چنین اعمال سیاست های کلان بخش کشاورزی جایگزین نظام های سنتی گردیده است.

وی تاکید کرد مشارکت کشاورزان در فرآیند مدیریت آب و زمین و سایر فعالیت های اقتصادی مرتبط بسیار حائز اهمیت بوده، که در قالب نظام های بهره برداری کنونی از جمله شرکت تعاونی تولید روستایی، می تواند به شکل گیری مدیریت مطلوب آب و کشاورزی منجر شود.

مدیرکل دفتر نظام های بهره برداری سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران خاطر نشان نمود، طرح توسعه نظام های بهره برداری به عنوان یکی از اقدامات اساسی در طرح آبیاری دشت سیستان در دستور کار قرار گرفته است که هدف اجرای طرح در دشت سیستان، توسعه و استقرار نظام بهره برداری، جلب مشارکت بهره براداران در قالب الگوهای نظام بهره برداری توأمان آب و کشاورزی به منظور مدیریت، توزیع آب تخصیص داده شده، بهره برداری و نگهداری از تاسیسات و تجهیزات شبکه های آبیاری و هم چنین افزایش بهره وری و حفاظت کمی و کیفی منابع آب و کشاورزی می باشد.

حمید زارع قنات نوی در خصوص اقدامات صورت گرفته از جمله طراحی، ایجاد، استقرار و توانمندسازی نظام های بهره برداری در حوزه عملیاتی طرح ملی آبیاری دشت سیستان ، سازماندهی ارکان و مدیریت اجرای نظام بهره برداری طرح آبیاری دشت سیستان را یکی از فعالیت های صورت گرفته عنوان کرد و گفت:

در کل 2231 گروه هم آب در 16 ناحیه و تعداد302 آبیار و 29 سرآبیار تشکیل شده و پس از تشکیل گروه های هم آب، سر گروه های این گروه ها، از میان معتمدین محلی،ریش سفیدان سه نفر را به عنوان اعضای کمیته مشورتی انتخاب نموده اند که وظیفه انتخاب آبیار، حل و فصل اختلافات بر سر توزیع حق آبه و نظارت بر توزیع عادلانه آب را به عهده دارند.

حمید زارع یادآور شد: 16 شرکت تاکنون فرآیند ثبت آن ها به اتمام رسیده و بر توانمندسازی و پشتیبانی از شرکت های تعاونی تولید روستایی ایجاد شده تاکید نمودند.

مدیرکل دفتر نظام های بهره برداری تصریح کرد: نمایندگی اتحادیه شرکت های تعاونی تولید روستایی منطقه دشت سیستان نیز به منظور پشتیبانی از فعالیت شرکت های تعاونی تولید، ایجاد شده است.

مدیرکل دفتر نظام های بهره برداری هم چنین از کشت قراردادی گیاهان دارویی در سطح 380 هکتار با همکاری سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان بلوچستان، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان های دشت سیستان، اتحادیه تعاون تولید روستایی استان سیستان بلوچستان خبر داد که بر این اساس کشت زیره سبز در سطح 90 هکتار سیاهدانه 50 هکتار، رازیانه 50 هکتار، چای ترش 60 هکتار،کتان 50 هکتار و بابونه 40 هکتار برنامه ریزی و انجام شده است.

حمید زارع قنات نوی در بازدید از مزارع گیاهان دارویی و طرح الگویی افزایش بهره وری گندم عنوان داشتند پیش نویس تفاهم نامه مشترک با سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان بلوچستان در خصوص مباحث تحقیقاتی، آموزشی و ترویجی و استفاده از توانمندی ها، پتانسیل نرم افزاری و سخت افزاری و منابع انسانی در راستای بهبود کمی و کیفی تولید در اراضی زراعی-باغی دشت سیستان تنظیم شده است ، که بالغ بر 105 هکتار با مشارکت اتحادیه استان، شرکت های تعاونی تولید و شرکت دانش بنیان در حوزه دشت سیستان با 30 بهره بردار قرارداد منعقد و اجرا شده است.

ایشان افزودند به منظور توانمندسازی ارکان شرکت های تعاونی تولید دشت سیستان، تاکنون 15 دوره آموزشی (4 دوره مجازی) ویژه مدیران عامل و ارکان شرکت و هم چنین 40 کارگاه آموزشی برای آبیاران و سرآبیاران برگزار شده است.

ایشان از جمله اقدامات دیگر، به انعقاد قرارداد کشاورزی مشارکتی با آستان قدس در سطح 440 هکتار در حوزه عمل سه شرکت تعاونی تولید اشاره نمودند.

مهندس زارع مشارکت بهره برداران در مراحل اجرای فاز دوم طرح و بهره برداری از شبکه آبیاری را ضروری دانستند که این مهم از طریق شرکت های تعاونی تولید به عنوان تشکل های فراگیر، قابل اجرا می باشد.

بدین منظور جلساتی با مجری طرح و معاونت های مربوطه برگزار و در این جلسات زمینه ورود شرکت های تعاونی تولید به مقوله توزیع آب و نظارت بر اجرای فاز دوم طرح فراهم گردید که با توجه به تصمیمات اتخاذ شده، تعاونی های تولید کار خود را در زمینه های مورد اشاره آغاز نموده اند.

تعداد مشاهده خبر1456 بار
تصاویر مرتبط


    RatingTitle
    :0 :0
    مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

    ارسال نظرات
    نام
    آدرس پست الکترونیکی شما
    شماره تلفن
    توضیحات
    خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
    کد امنیت
    Powered by DorsaPortal